Datorită epidemiilor extreme de gripă din ultimii ani, este important să luați în considerare modul în care vă puteți stimula în mod natural sistemul imunitar pentru a vă proteja. Opțiunile utilizate în mod obișnuit includ vitamine (ex. vitamina C), minerale (ex. zinc) și plante (ex. echinacea). Cu toate acestea, opțiunile enumerate au beneficii limitate. Corpul tău își produce în mod natural propriile sale impulsuri imune puternice, unul dintre acestea fiind lactoferina. În această postare, vom discuta pe scurt cum poate lactoferina să vă protejeze în acest sezon gripal și de ce alegerea suplimentului potrivit de lactoferină este atât de importantă.
Ce este Lactoferina?
Lactoferina este o glicoproteină produsă în mod natural în corpul nostru. Este prezentă în aproape toate fluidele corporale care scaldă suprafețele mucoaselor. Lactoferina susține diverse funcții vitale, inclusiv absorbția / transportul de nutrienți, apărarea gazdelor, activitatea prebiotică și multe altele. În fiecare zi producem și consumăm ~ 60 mg de lactoferină (adică cifra de reinnoire fiziologică normală). Cu toate acestea, factori precum stresul, infecția, alimentația precară, etc. pot să epuizeze lactoferina din corpul nostru, ceea ce duce la deficiențe potențiale de lactoferină. Menținerea nivelurilor optime de lactoferină este crucială pentru o viață sănătoasă.
Cum funcționează Lactoferrina?
Lactoferina este naturală (înnăscută), sigură și eficientă imunitar. Conform Centrului Național pentru Informații Biotehnologice (NCBI), lactoferina este considerată una dintre principalele proteine de apărare împotriva agenților patogeni, inclusiv viruși și bacterii [1]. Când este infectată cu un agent patogen, o gazdă umană poate dezvolta diferite tipuri de infecții, cum ar fi gripa, răceala obișnuită, herpesul și multe altele. Deci, cum ajută lactoferina să combată agenții patogeni? O face într-o varietate de moduri.
De exemplu, lactoferina blochează atașarea unui virus de suprafața celulelor gazdă, prevenind astfel replicarea virală și îmbunătățind sănătatea sistemului imunitar [2]. Lactoferina crește, de asemenea, numărul de celule naturale killer (un tip de celule albe din sânge) în interiorul gazdei, îmbunătățind în același timp cascada de răspuns a citokinei Th1 (răspuns imun protector) [3]. Un alt mod în care lactoferina oferă protecție imunitară este capacitatea ei de legare a fierului și ținerea acestuia la distanță de bacteriile patogene impiedicându-le astfel să-și producă energia necesară [4]. Rolul multifuncțional al lactoferinei o face esențială pentru sistemul imunitar.
Alegerea suplimentului potrivit de Lactoferină
Acum că aveți o perspectivă mai bună despre cum vă poate ajuta lactoferina în acest sezon gripal, este important să vă amintiți că NU toate lactoferinele sunt create la fel! După cum am menționat, lactoferina este o proteină. Funcția unei proteine este legată de structura sa tridimensională (dimensională). Majoritatea lactoferinelor disponibile comercial au fost denaturate (deteriorate) din cauza căldurii excesive și / sau a procesării chimice dure. Dacă se întâmplă acest lucru, suplimentul cu lactoferină va fi probabil ineficient și poate provoca de fapt mai mult rău decât bine organismului [5]. Puteți viziona videoclipul nostru despre cum să alegeți suplimentul potrivit pentru lactoferină aici.
Referințe:
[1] Wakabayashi H, et al (2014) Lactoferrin for prevention of common viral infections. J Infect Chemother. 20(11): 666-71. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25182867
[2] Kruzel M, et al (2009) Lactoferrin as a natural immune modulator. Curr Pharm Des. 15(17): 1956–1973. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2915836/
[3] Donovan SM (2016) The role of lactoferrin in gastrointestinal and immune development and function: A preclinical perspective. J Pediatr. 173S:S16-28. http://www.jpeds.com/article/S0022-3476(16)00295-X/pdf
[4] Intracellular niches of microbes: A microbes guide through the host cell (2009) Eds: UE Schaible, A Haas, John Wiley & Sons, ISBN 3527629181.
[5] Schwenger V, et al (2001) Advanced Glycation Endproducts (AGEs) as uremic toxins. Mol Nutr Food Res. 45(3) 172–176. //onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/1521-3803(20010601)45:3%3C172::AID-FOOD172%3E3.0.CO;2-U/abstract